Marian Shrine

 ŠOLTANSKO MARIJANSKO SVETIŠTE Crkva Gospe u Borima u Gornjem Selu

Jeste li znali da i otok Šolta ima svoje mjesto u kolajni marijanskih svetišta u Hrvatskoj i svijetu?

Od 1995. godine, crkva Gospe u Borima u Gornjem Selu proglašena je marijanskim svetištem. 

Za proglašenje svetišta od strane splitsko - makarskog nadbiskupa mons. Ante Jurića, zaslužni su šoltanski svećenici don Živan Bezić i don Srećko Bezić koji su uputili inicijativu proglašenja nadbiskupskom Ordinarijatu. 

Događaj. U puku postoji predaja “da su seljani u davna vremena počeli graditi Bogorodici crkvicu kod mora, ali da bi se noću razrušilo sve što bi oni danju sagradili. Jednog dana ukaže se jednoj pastirici bijela gospođa koja joj reče neka otiđe u selo i javi župniku i starješinama da sagrade crkvu na brežuljku u borovoj šumi, tako gdje će već naći četiri ugaona kamena. Pastirica se uplaši i odgovori gospođi da bi otišla, ali da ne može ostaviti blago samo. Gospođa joj odgovori neka se ne boji za blago, neka slobodno otiđe, a blago da će naći na istom mjestu. Djevojčica je posluša, požuri u selo i javi župniku i starješinama što je vidjela i čula, a oni počeše odmah graditi crkvu na mjestu gdje je gospođa odredila, gdje i danas stoji” (zabilješka dr. Ćire Kalebića autora knjige Jedna do sada neosvijetljena Benediktinska opatija Sct. Mariae de insula Soltae u Gornjem selu na otoku Šolti). 

Položaj. Crkva Gospe u Borima nalazi se uz najviši vrh otoka - Velu Stražu, na vrhu uvale koja visokim stranama okružuje luku Stomorsku. Farlati za nju tvrdi da se “iz Splitskog kanala i iz Splita jedino vidi gdje se u šumi bijeli Gospina crkva”.

Od crkve vodi šumska staza do najvišeg vrha otoka s uzdignutim križem koji je podignut davne 1925. godine u spomen na kralja Tomislava , a obnovljen 1993. godine. 

Od svetišta do križa na Velikoj Straži vodi križni put, djelo Marije Brunsko, autorice knjige Križni put. 

Slika. Istaknuti, središnji i pučkom pobožnošću renomirani objekt štovanja u ovom je slučaju stara, velika i prelijepa Gospina slika u srebrnom okviru, obložena srebrnim i zlatnim ukrasima. Slika prikazuje Djevicu sa Djetetom. Najstariji pisani spomen na ovu sliku seže u XV stoljeće. 

Okupljanje. Od davnina je Gospe u Borima privlačila hodočasnike i bila mjesto hodočašća i zavjeta Šoltana, Splićana, stanovnika Drvenika, Čiova, Brača i drugih otoka. U suradnji otočnih župa hodočašće se održava i danas. 

Nikola Mateljan u svojoj pjesmi o Šolti pjeva
….. Najlipja si od svih škoji
      Čuvala te Gospa od bori.